VU Martin Luther King Wedstrijd

Bouw ook een #respectzone

Wordt er in jouw omgeving gepest of gediscrimineerd? En vind je dit echt niet kunnen?
Bedenk en presenteer dan een plan voor het creëren van een respectzone en win een stedentrip. Een respectzone is een plek waar iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt. Waar je wordt geaccepteerd zoals je bent. En waarin lastige onderwerpen altijd besproken kunnen worden. Dat kan de klas zijn, maar ook de school, de bus, het sportveld, je eigen buurt of zelfs de hele gemeente.

Hoe doe je mee
Bedenk een plan en presenteer dit met een filmpje, een uitgeschreven toespraak of een presentatieposter en stuur deze voor 1 maart 2018 naar mlk@vu.nl.
Bekijk hieronder meer informatie over de jury en wat je kunt insturen.
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Martin Luther King Lezing in april 2018.


De respectzone van Martin Luther King

In 1955 weigerde Rosa Parks op te staan voor een blanke man in de bus en kreeg gevangenisstraf. Martin Luther King riep daarop een boycot van de bus en mensen gingen lopen en fietsen totdat de busmaatschappij bijna failliet ging. Binnen drie weken was elke reiziger gelijkwaardig. King creëerde de eerste respectzone.


Voor een betere wereld

De Vrije Universiteit Amsterdam wil in haar onderzoek en onderwijs bijdragen aan een betere wereld. Samen met Stichting Martin Luther King Lezing, VUvereniging, Pre-University College, De Week van Respect en Justice&Peace wil zij met de VU Martin Luther King Wedstrijd en Lezing bijdragen aan een inclusieve organisatie en maatschappij waarin mensen zich thuis voelen en zich vrij voelen hun unieke perspectieven te delen.


Wat kun je insturen

Er zijn een paar richtlijnen: De video is het liefst 2-3 minuten maar iets langer of korter mag ook. De uitgeschreven toespraak is bij voorkeur rond de 800-1000 woorden. De presentatieposter het liefst op A3 formaat.
De jury beoordeelt je inzending op uitwerking van het thema, originaliteit, overtuigingskracht, leiderschap en samenwerking, afwerking en verzorging en link met ideeën en uitspraken van King.

De wedstrijd staat open voor scholieren en studenten in de leeftijd van 14 tot en met 20 jaar.