VU Martin Luther King Wedstrijd

Bouw ook een #respectzone

Wordt er in jouw omgeving gepest of gediscrimineerd? En vind je dit echt niet kunnen?
Bedenk en presenteer dan een plan voor het creëren van een respectzone en win een stedentrip. Een respectzone is een plek waar iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt. Waar je wordt geaccepteerd zoals je bent. En waarin lastige onderwerpen altijd besproken kunnen worden. Dat kan de klas zijn, maar ook de school, de bus, het sportveld, je eigen buurt of zelfs de hele gemeente.

Hoe doe je mee
Bedenk een plan en presenteer dit met een filmpje, een uitgeschreven toespraak of een presentatieposter en stuur deze voor 15 maart 2018 naar mlk@vu.nl.
Bekijk hieronder meer informatie over de jury en wat je kunt insturen.
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Martin Luther King Lezing op 5 april 2018.

 

 De respectzone van Martin Luther King
In 1955 weigerde Rosa Parks op te staan voor een blanke man in de bus en kreeg gevangenisstraf. Martin Luther King riep daarop een boycot van de bus en mensen gingen lopen en fietsen totdat de busmaatschappij bijna failliet ging. Binnen drie weken was elke reiziger gelijkwaardig. King creëerde de eerste respectzone.

 

 Voor een betere wereld
De Vrije Universiteit Amsterdam wil in haar onderzoek en onderwijs bijdragen aan een betere wereld. Samen met Stichting Martin Luther King Lezing, VUvereniging, Pre-University CollegeRespect Education Foundation en Justice and Peace wil zij met de VU Martin Luther King Wedstrijd en Lezing bijdragen aan een inclusieve organisatie en maatschappij waarin mensen zich thuis voelen en zich vrij voelen hun unieke perspectieven te delen.

 

Prijzen: maak kans op een stedentrip
Het winnende team (1-3 jongeren en een volwassen begeleider) krijgt een stedentrip naar Berlijn, de tweede plaats mag naar Kopenhagen en de derde plaats geeft recht op een verblijf in Amsterdam. De scholen van de drie winnende teams krijgen 1000 euro per school om de respectzone ook daadwerkelijk te realiseren of anderszins respectvolle ideeën tot leven te wekken!

 

Wat kun je insturen
Er zijn een paar richtlijnen: De video is het liefst 2-3 minuten maar iets langer of korter mag ook. De uitgeschreven toespraak is bij voorkeur rond de 800-1000 woorden. De presentatieposter het liefst op A3 formaat.
De jury beoordeelt je inzending op uitwerking van het thema, originaliteit, overtuigingskracht, leiderschap en samenwerking, afwerking en verzorging en link met ideeën en uitspraken van King.

 

TIPS voor je inzending van jurylid Hella van der Wijst

 

MLKwedstrijd_digiflyer 2040135_MLK_handout-2

 

De wedstrijd staat open voor scholieren en studenten in de leeftijd van 16 tot en met 22 jaar.