MLK Lezingen

De MLK lezing bestaat sinds 2008. Aanvankelijk werd de lezing georganiseerd door de beide partners stichting r.k. Spiritueel centrum de Boskant in  Den Haag en de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2013 worden de lezingen georganiseerd door de Stichting Martin Luther King lezing (waarin sinds 2016 Justice and Peace Nederland en de Vrije Universiteit Amsterdam samenwerken).

 

 

De eerste M.L. King jr. lezing vond plaats op vrijdag 4 april 2008 20.00u in de Boskant b.g.v. de 40e sterfdag van Martin Luther King jr. en werd gehouden door Prof. dr. James Kennedy, Hoogleraar Nederlandse geschiedenis Universiteit van Amsterdam. King poster 08 jpg

 

De tweede M.L. King jr.lezing vond plaats op zaterdag 4 april 2009 20u in de Boskant te Den Haag. De lezing met als titel ‘Een emancipatie zonder einde: Martin Luther King en wij’ werd gehouden door Paul Scheffer, publicist en bijz. hoogleraar  aan de Universiteit van Amsterdam. Afbeelding1

 

De derde M.L. King jr. lezing vond plaats op donderdag 4 februari 2010 20u in de Boskant te Den Haag. De lezing met als titel ‘Keep hope alive’ werd gehouden door
Rev. Jesse Jackson.
King poster-1

 

De vierde M.L. King jr lezing vond plaats op maandag 4 april 2011 20u in de Boskant te Den Haag. De lezing met als titel ‘A single garment of destiny’ werd gehouden  door oud premier J-P Balkenende.

 

De vijfde M.L. King jr lezing vond plaats op donderdag 23 mei 2013 20u in de Boskant te Den Haag. De lezing werd gehouden door Prof.dr. Mary King, hoogleraar aan de Peace University van de VN te Costa Rica.

 

De zesde M.L. King jr lezing vond plaats op 7april 2014 20u in de Vrije Universiteit Amsterdam. De lezing werd gehouden door rev. Mpho Tutu onder de titel Passing on the tradition of hope.

Mpho Tutu is de dochter van nobelprijswinnaar Desmond Tutu en diende lange tijd als geestelijke in de Anglicaanse kerk in Zuid-Afrika. Dit ambt legde ze echter naast zich neer toen ze trouwde met de Nederlandse hoogleraar aan de Vrije Universiteit, Marceline van Furth. Het homohuwelijk is in 2006 gelegaliseerd in Zuid-Afrika, maar de Anglicaanse kerk hield vast aan haar oude regels. Toen ze trouwde met van Furth, moest Mpho Tutu noodgedwongen terugreden van haar ambt als priester.

 

Martin Luther King lezing door Lodewijk Asscher

De zevende M.L. King jr lezing vindt plaats op 9 april 2015 20u in de Boskant te Den Haag door vice premier Lodewijk Asscher. De lezing heeft als titel Het ware gezicht.

We zien pas het ware gezicht van de ander als we bij onszelf te rade gaan of we verborgen vooroordelen hebben over die ander. Dit vergt een kritische blik naar binnen en een onbevooroordeelde blik naar buiten. Dit wordt ook wel onbewust en onderhuids racisme genoemd. Nederland is daarmee niet racistisch, maar als we niet kritisch naar onszelf kijken blijft er wel onderhuids racisme in Nederland.

Lodewijk Asscher over de erfenis van Martin Luther King Jr. “Toen mijn vader 18 was en mocht stemmen, mochten grote groepen mensen dat in Amerika niet. En toen ik zelf achttien was en voor het eerst mocht stemmen, mocht de meerderheid van de Zuid-Afrikaanse bevolking dat niet. Nu heeft iedereen in Amerika en in Zuid-Afrika stemrecht, door de onvermoeibare inzet van mensen als Dr. Martin Luther King Jr. Maar gelijke rechten betekenen nog niet gelijke kansen – helaas. Dat wist Martin Luther King Jr. ook. Het is aan ons om zijn werk voort te zetten. De ongelijkheid te zien, te erkennen, én altijd hoop te hebben in gelijkheid. Om, zoals hij zei, zowel een realist te zijn als een idealist.”

Met verder Khalid Kasem (advocaat), Kathleen Ferrier (vz Stichting MLK Lezing) , Jaap Winter (vz CvB VU)  en Moon Manik (scholier)

Moderator: Gijs Wanders Muziek: i.s.m. Koninklijk Den Haag

 

Martin Luther King lezing door Nasrdin Dchar
met optredens van Zwart Licht en reacties van Sinan Çankaya en Manuela Kalsky

Acteur Nasrdin Dchar houdt op 4 april de achtste Martin Luther King Jr. Lezing met de titel Een Droom voor Iedereen op de Vrije Universiteit Amsterdam. Dchar houdt een pleidooi voor saamhorigheid in onze diverse samenleving om polarisatie en angstcultuur tegen te gaan. In dit avondprogramma ook optredens van rapformatie Zwart Licht en spreken Manuela Kalsky (bijzonder hoogleraar Theologie en Samenleving) en Sinan Çankaya (universitair docent Bestuurswetenschappen en Politicologie) een column uit. Moderator is journalist Hella van der Wijst.

Bekijk het hele programma.

Saamhorigheid en empathisch vermogen

Nasrdin Dchar wil bijdragen aan het verbinden van mensen op weg naar een diverse samenleving waarin het empathisch vermogen en de bereidheid om naar de ander te luisteren centraal staat. Hij roept op om te leven „met een groot hart”, en de ander vooral niet te zien als moslim, of jood, of uitkeringstrekker, maar als mens. Dchar is initiatiefnemer van Ieder1, een platform voor mensen die verschillen als kracht zien.

foto: Janey van Ierland

 

Martin Luther King Lezing 2018

‘Live together or perish as fools’

                                                  Foto: Daniella van Bergen

Wat een avond! Wij kijken terug op een fantastische avond met sterke gesprekken. Zo goed om te zien dat er ruimte was voor verschillende stemmen en dat die stemmen ook gehoord werden. Don Ceder riep ons op om de Mahalia Jackson te zijn en onze omgeving te blijven herinneren aan hun dromen. “Tell them about the dream!”

Jerry King Luther Afriyie stelde op constructieve manier de samenleving aan de kaak: “Ook al ben je niet met racisme bezig, racisme is bezig met jou.” En Jorgen Raymann pleitte voor meer onderling begrip: “Don’t hate, educate!”

Giovanca sloot de ronde van statements en gaf een blik in haar leven. Ze liet zien wat dr. King voor haar bekende, van tiener naar jongvolwassene en nu zelf als moeder. Ze vindt het belangrijk dat iedereen overal ter wereld gelijke kansen krijgt. “Als ik nu naar mijn dochtertje kijk: ik snap je nu dr. King, de wens die je voor je kinderen had.”

Stichting Julius Leeft heeft de avond een nog specialer gevoel gegeven met de prachtige optredens over Martin Luther King.

Maar de avond werd pas compleet door jullie input. Bedankt voor jullie scherpe vragen en opmerkingen. Jullie houden de vreedzame strijd van King levendig, want we hebben nog een lange weg af te leggen.

Beluister HIER alle speeches.
Bekijk HIER het filmpje.